Зуброўка [па-лацінску: Hierochloe, якое паходзіць ад грэцкіх слоў:
ἱερός (святы, падараваны багамі,
пажаданы богам, сьвяшчэнны, боскі) ды χλοάζω (зелянець, зелень)] – род кветкавых расьлін сямейства мятлюжкавых.
Вядома іх каля 30 відаў, пашыраных пераважна ў
Эўразіі і Амэрыцы. У Беларусі існуе 3 віды: Зуброўка духмяная (Hierochloe odorata); Зуброўка
паўднёвая (Hierochloe
australis) ); Зуброўка
жорсткаваласістая (Hierochloe
hirta). Найбольш пашыраная ў Беларусі Зуброўка духмяная, шматгадовая трава з
залаціста-жоўтымі каласкамі, вышынёй да 70 см. Народныя назвы: зубрава трава, цяпалоць, тураўка; польск. żubrówka,
turówkа, па Далю - лядник,
горчак, чаполоть, чаполочь, горькая плоскуха, плоскушка, пестречный пырей, том(н)ковица,
зубровка, а таксама горькая
трава, плоскуша, томковица, туровка; англ. sweetgrass (салодкая трава) або holy
grass (сьвяшчэнная трава). Расьце ў шыракалістых і мяшаных лясах, на ўзьлесках,
паплавах, каля дарог. Яе ахвотна паядаюць зубры (даўней і туры), адсюль назвы. Надземная
яе частка, якая мае моцны пах кумарыну (сьвежага сена) і крыху вяжучы смак,
шырока ўжываецца ў лікёра-гарэлачнай вытворчасьці як араматызатар. Яе зьбіраюць
пад час цьвіценьня (травень - чэрвень) ды скарыстоўваюць высушаныя сьцябліны.
....Дзесьці ў
сярэдзіне 90-х гадоў ХХ ст. камбінат “Якутский” выпускаў сваю вэрсію славутага
напою “Зубровка”, ГОСТ 7190-93, у звычайных бутэльках ёмістасьцю ў 0,5 л. і
моцнасьцю ў 40%, зеленаватага колеру. Але чамусьці ў Якутыі гэтым напоем грэбавалі,
мо з-за гэтага і перасталі яе вырабляць.
Цікава што сучасныя вытворцы
беларускай “Карамбамбулі” робяць яе на кедравых арэхах, якія растуць у Якутыі
Казюка Глыгачка,
Койданава.
********************
Сяржук Сокалаў-Воюш
ЗУБРОЎКА
Зуброўка - духмяная трава, якая расьце ў лясох і на
лугавінах - атрымала сваю назву праз тое, што яна - улюбёная ежа волатаў
беларускага лесу: зуброў. А яшчэ яна - араматычны сродак, які ўжываецца для...
Напэўна, кожны жыхар Беларусі мог бы скончыць гэтую фразу, нават не падумаўшы,
што апрача гарэлкі зуброўкавы
водар можна знайсьці ў старых рэцэптах пірагоў, печываў і іншых прысмакаў.
Пахам зуброўкі дыхалі закаханыя
ў вечаровых стагах, але пра яго чамусьці ніколі не пісалі паэты.
Укінутая ў гарэлку жоўтая або
зялёная сьцяблінка зуброўкі
ператварае яе ў трунак найвышэйшай якасьці. Напой „Зуброўка“ - сувэнір зь Беларусі, які вязуць нашыя
суайчыньнікі, едучы куды-небудзь у замежжа. Гэткім чынам, „Зуброўка“ - гэта ў пэўным сэнсе візытоўка
Беларусі.
„Вось сымбаль твой, забыты краю
родны“, - выгукнуў словамі Багдановіча адзін мой знаёмы, уздымаючы над галавой
фірмовую пляшку. „А што? - адказаў другі. - Ня трактар жа „Беларусь“ везьці ў
падарунак“.
Налепка на „Зуброўцы“, як правіла, упрыгожаная
выявамі зуброў, і неабазнаны чалавек можа зразумець гэта як намёк: зубры ядуць гэтую траву, і яны моцныя. Хочаш
быць моцным - пі „Зуброўку“.
Між тым гатунку зуброўкі, які
ідзе на выраб гарэлкі, зубры не
ядуць. Яны любяць іншую зуброўку,
якая, хаця і аднэй сям’і з гэтай, але такога паху ня мае.
У 70–80-я гады „Зуброўка“ ўжывалася як падмазка перад
хабарам, а то й як хабар. Яе скрынкамі выстаўлялі для ўсялякіх праверак,
рэвізіяў і ўрачыстых сустрэчаў так званых патрэбных людзей. Кіраўнікі рознага
кшталту і розных узроўняў, едучы на паклон хто ў Менск, хто ў Маскву, везьлі яе
з сабой і гэткім чынам залагоджвалі справы, атрымлівалі ўзнагароды або „ярлыкі
на княжаньне“.
„Зуброўка“ і сапраўды магла
б стаць каралевай беларускіх напояў, як „Бехераўка“ ў чэхаў, „Пярцоўка“ ў
украінцаў, ці каралём, як „Рыскі бальзам“ у латышоў... Але ня стала...
********************
Казюка Няпітушчая
ТРОХІ ПРА “ЗУБРОЎКУ”
Зуброўка выраблялася на тэрыторыі
Рэчы Паспалітай (Кароны і Літвы) пачынаючы з XVI ст. У 1926 г. у Брэсьце (тады Польшча) пачаўся масавы выпуск
“Зуброўкі”. Зараз у Беларусі лікворагарэлачная кампанія “Белака” у Брэсьце
вырабляе напоі: Brestskaya Zubrowka
(Зуброўка), для Расеі (Зубровка), Летувы (Stumbrinė), ЗША (Bison Vodka), Украіны (Зубрiвка), Нямеччыны (Grasovka), Чэхіі (Zubrovka) і іншым краінам, але вельмі
сароміцца подпісваць сой выраб па-беларуску – ЗУБРОЎКА.
Паколькі Упраўленьне кантролю
якасьці прадуктаў і лекаў ЗША палічыла што ў Зуброўцы духмянай утрымліваецца
атрутнае рэчыва кумарын і забараніла ўвоз “Зуброўкі “ у краіну, таму для іх
пачалі вырабляць “Зуброўку” з выкарыстаньнем штучных фарбавальнікаў ды з
сымбалічнай травінкай у кожнай бутэльцы, пазбавіўшы напой кумарыну.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz